Op zondag 6 januari werd in wijkhuis 't BrandPunt in de Helmondse wijk Brandevoort de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden. Daarbij werd voor de tiende keer de Brandevoorter van het jaar benoemd.

Tijdens de gezellig drukke nieuwjaarsreceptie konden de bewoners van Brandevoort elkaar een gelukkig 2019 wensen. Traditiegetrouw werden tijdens deze gelegenheid de Brandevoorter van het jaar en de Groepering van het jaar bekend gemaakt. Alle Brandevoortse bewoners konden hiervoor tussen 1 november en 15 december 2018 personen of groeperingen voordragen.

Genomineerd werden voor de Groepering van het jaar: CS de Brandeliers en Wijkquiz WitteWelWitteNie.

Genomineerd voor de Brandevoorter van het jaar werden: Jet Uijen, Richard Waldt, Mary-Ann Bosman, William Feijen, Eric van Oss en Gino Hart

Door een deskundige jury, bestaande uit wijkwethouder Harrie van Dijk, projectmanager Brandevoort van de Gemeente Helmond Jacqueline Klomp, wijkraadvoorzitter Lex van Gennip en de bestuursleden van wijkhuis 't BrandPunt Nigâr Pekbey en Fons Bosman, werden uit die nominaties de winnaars gekozen. Daarbij besloot de jury om van deze tiende editie van de Brandevoorter van het Jaar een zeer bijzondere uitreiking te maken.

De Groepering van het jaar werden de organisatoren van wijkquiz WitteWelWitteNie. Deze ploeg enthousiastelingen begon drie jaar geleden met de eerste editie van de wijkquiz. Al direct deden ruim twaalfhonderd mensen uit de wijk mee. In het tweede jaar waren ruim vijftienhonderd deelnemers actief en dit jaar zullen bijna tweeduizend mensen deelnemen aan deze quiz. Daarmee heeft de organisatie voor een enorme verbinding in de wijk gezorgd.

De jury gaf aan het moeilijk te vinden om de Brandevoorter van 2018 te benoemen. Daarom besloot de jury om deze tiende editie TWEE Brandevoorters te benoemen:

De Brandevoorters van 2018 werden Jet Uijen en Mary-Ann Bosman.

Jet Uijen organiseert al enkele jaren “brand new woman”. Daarbij laat ze iemand die het hard nodig heeft een dagje verwennen met kapper, schoonheidsspecialiste, massage, een nieuwe set kleding en een mooie fotoshoot. Daarnaast is ze al bijna tien jaar de drijvende kracht achter de winkeliersvereniging Brandevoort, mede verantwoordelijk voor de aankleding van het winkelcentrum en de stille kracht achter diverse activiteiten in en rond het winkelcentrum. Ook organiseert ze jaarlijks een modeshow in wijkhuis ’t BrandPunt, waar honderden dames een heerlijk avondje uit beleven.

Mary-Ann Bosman doet al vanaf de start van het wijkhuis in 2006 heel veel. Zij was degene die in 2006 alle stoelen uitpakte en tot op de dag van vandaag deze nog steeds op de goede plaats zet. Ze doet ontzettend veel voor het wijkhuis zelf, voor de ouderen, voor de alleenstaanden, maar ook voor jongeren. Ze heeft ruim 11 jaar elke maand gekookt voor de senioren in de wijk. Ze organiseerde enkele jaren de Culinaire Veiling, waarmee ze geld inzamelde voor de Scouting, Alpe d’Huzes, Carnaval en vele meer. Ze heeft jaren gekookt voor de Brandeliers, zodat deze tijdens het carnaval geen honger hadden. Nu maakt ze elke laatste vrijdag van de maand, samen met haar ploegje vrijwilligers, een mooie maaltijd, zodat buren, vrienden en collega’s elkaar onder het genot van een hapje kunnen ontmoeten en kletsen. Ze is al ruim 12 jaar een onmisbare vrijwilliger voor het wijkhuis. Als eten verbindt, dan is Mary-Ann al twaalf jaar de grootste verbinder in de wijk!

Ondanks haar ziekte Parkinson (waar ze overigens niet graag over praat) blijft ze zich voor alles inspannen en klaarstaan voor iedereen, gewoon omdat ze het ook leuk vindt om te doen en er ook van geniet.

Brandevoorter 2018 Mary-Ann en Jet